STRONA INTERNETOWA CHOLESTEROL ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE WĘGLOWODANY TŁUSZCZE ROŚLINNE TŁUSZCZE ZWIERZĘCE |
Cholesterol
jest to substancja tłuszczowa potrzebna
organizmowi do budowy komórek, syntezy hormonów i
kwasów żółciowych
odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie pokarmu, produkcji i
przyswajania
witaminy D. Organizm sam go częściowo wytwarza w wątrobie, jelitach
oraz skórze
dla zaspokojenia tych potrzeb lecz reszta dostarczana jest z pokarmem.
Cholesterol jest najczęściej uważany za szkodliwy, ale tylko nadmierne
jego
ilości mogą powodować problemy ze zdrowiem. Nadmiar cholesterolu zależy
od
stosunku frakcji HDL do LDL. Organizm ludzki produkuje ok 0,5-1,0 grama
cholesterolu na dobę.
Cholesterol
jest tłuszczem w związku z czym nie może się
w żaden sposób rozpuścić we krwi. Cholesterol tworzy
lipoproteiny po połączeniu
się z białkiem dzięki czemu może być w tej postaci transportowany w
organizmie.
Występują dwa typy lipoprotein:
-HDL
– jest to lipoproteina o dużej gęstości białka
(zawiera mniej tłuszczu)
-LDL
– jest to lipoproteina o małej gęstości białka
(zawiera więcej tłuszczu)
Cholesterol
potocznie dzieli się na „dobry i zły”. Dobrym
cholesterolem jest HDL a
złym
cholesterolem jest LDL. Zadaniem LDL jest transportowanie cholesterolu
do
komórek. Niestety LDL pobiera tylko tyle cholesterolu ile mu
wystarczy. Nadmiar
niepobranego cholesterolu przez LDL jest wychwytywany przez HDL po czym
transportowany do wątroby gdzie jest przetwarzany na żółć.
Ważnym zadaniem HDL
jest też usuwanie blaszek miażdżycowych, które powstają po
przez osadzające się
LDL w ścianach tętnic, które przyczynia się do powstawania
blaszek
miażdżycowych.
Zaburzenia
przemiany materii spowodowane zbyt wysokim
wskaźnikiem cholesterolu nazywane są HIPERCHOLESTEROLEMIĄ.
Aby nasz organizm właściwie funkcjonował, trzeba dążyć do
wyrównania frakcji
HDL i LDL ponieważ obydwie są nam bardzo potrzebne. Optymalna dawka
cholesterolu dziennie wynosi ok. 200 mg. Aby
zachować równowagę tych dwóch związków
powinnyśmy ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych
(zwierzęcych).
Powinniśmy unikać mięsa smażonego na smalcu lub maśle. Tłuszcze
zwierzęce pod
czas smażenia możemy zastąpić na przykład olejem kokosowym,
który jest kwasem
roślinnym praktycznie całkiem nasyconym. Powinniśmy spożywać mniej
tłustych
serów, tłustego mleka lub innych przetworów
zawierających tłuszcze zwierzęce.