STRONA INTERNETOWA    CHOLESTEROL    ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE    WĘGLOWODANY    TŁUSZCZE ROŚLINNE    TŁUSZCZE ZWIERZĘCE
 

Cholesterol jest to substancja tłuszczowa potrzebna organizmowi do budowy komórek, syntezy hormonów i kwasów żółciowych odpowiedzialnych za prawidłowe trawienie pokarmu, produkcji i przyswajania witaminy D. Organizm sam go częściowo wytwarza w wątrobie, jelitach oraz skórze dla zaspokojenia tych potrzeb lecz reszta dostarczana jest z pokarmem. Cholesterol jest najczęściej uważany za szkodliwy, ale tylko nadmierne jego ilości mogą powodować problemy ze zdrowiem. Nadmiar cholesterolu zależy od stosunku frakcji HDL do LDL. Organizm ludzki produkuje ok 0,5-1,0 grama cholesterolu na dobę.

Cholesterol jest tłuszczem w związku z czym nie może się w żaden sposób rozpuścić we krwi. Cholesterol tworzy lipoproteiny po połączeniu się z białkiem dzięki czemu może być w tej postaci transportowany w organizmie. Występują dwa typy lipoprotein:

-HDL – jest to lipoproteina o dużej gęstości białka (zawiera mniej tłuszczu)

-LDL – jest to lipoproteina o małej gęstości białka (zawiera więcej tłuszczu)

Cholesterol potocznie dzieli się na „dobry i zły”. Dobrym cholesterolem jest HDL  a złym cholesterolem jest LDL. Zadaniem LDL jest transportowanie cholesterolu do komórek. Niestety LDL pobiera tylko tyle cholesterolu ile mu wystarczy. Nadmiar niepobranego cholesterolu przez LDL jest wychwytywany przez HDL po czym transportowany do wątroby gdzie jest przetwarzany na żółć. Ważnym zadaniem HDL jest też usuwanie blaszek miażdżycowych, które powstają po przez osadzające się LDL w ścianach tętnic, które przyczynia się do powstawania blaszek miażdżycowych.

Zaburzenia przemiany materii spowodowane zbyt wysokim wskaźnikiem cholesterolu nazywane są HIPERCHOLESTEROLEMIĄ. Aby nasz organizm właściwie funkcjonował, trzeba dążyć do wyrównania frakcji HDL i LDL ponieważ obydwie są nam bardzo potrzebne. Optymalna dawka cholesterolu dziennie wynosi ok. 200 mg.  Aby zachować równowagę tych dwóch związków powinnyśmy ograniczyć ilość spożywanych tłuszczów nasyconych (zwierzęcych). Powinniśmy unikać mięsa smażonego na smalcu lub maśle. Tłuszcze zwierzęce pod czas smażenia możemy zastąpić na przykład olejem kokosowym, który jest kwasem roślinnym praktycznie całkiem nasyconym. Powinniśmy spożywać mniej tłustych serów, tłustego mleka lub innych przetworów zawierających tłuszcze zwierzęce.