STRONA INTERNETOWA    CHOLESTEROL    ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE    WĘGLOWODANY    TŁUSZCZE ROŚLINNE    TŁUSZCZE ZWIERZĘCE
 

Tłuszcze są kwasami i głównym elementem budulcowym ludzkiego organizmu. Mózg pracuje dzięki tłuszczowi, bez niego nie bylibyśmy w stanie funkcjonować, myśleć, zapamiętywać, obliczać. Tłuszcz izoluje wiązki włókien nerwowych pełniących w mózgu rolę szybkiej sieci komunikacyjnej oraz wchodzi w skład błon komórkowych. Stymuluje działanie genów, które decydują w jaki sposób mózg się rozwija oraz reperuje i chroni jego komórki. Tłuszcz jest najważniejszą substancją odżywczą chroniącą funkcje mózgu. Dieta niskotłuszczowa lub nawet beztłuszczowa może źle na niego wpływać. Bardzo ważnym tłuszczem dzięki, któremu nasz mózg się rozwija jest kwas omega-3, który ma trzy postacie: DHA, EPA, ALA.

DHA-magazynuje się głównie w płacie czołowym mózgu, odpowiada za czujność, uczenie się i myślenie oraz jasność umysłu.

EPA-działa antyoksydacyjnie (antyoksydanty-przeciwutleniacze: grupa związków chemicznych odpowiadająca za wstrzymywanie lub opóźnianie procesów utleniania).

ALA-chroni komórki mózgu oraz uczestniczy w komunikacji między neuronami.

Kwasy omega-3 działają przeciwzakrzepowo, obniżają ryzyko chorób serca i udaru, czyli czynników, które negatywnie wpływają na mózg.