STRONA INTERNETOWA CHOLESTEROL ROLA TŁUSZCZÓW W ORGANIZMIE WĘGLOWODANY TŁUSZCZE ROŚLINNE TŁUSZCZE ZWIERZĘCE |
Tłuszcze
są kwasami i głównym elementem budulcowym
ludzkiego organizmu. Mózg pracuje dzięki tłuszczowi, bez
niego nie bylibyśmy w
stanie funkcjonować, myśleć, zapamiętywać, obliczać. Tłuszcz izoluje
wiązki
włókien nerwowych pełniących w mózgu rolę
szybkiej sieci komunikacyjnej oraz wchodzi
w skład błon komórkowych. Stymuluje działanie
genów, które decydują w jaki
sposób mózg się rozwija oraz reperuje i chroni
jego komórki. Tłuszcz jest
najważniejszą substancją odżywczą chroniącą funkcje mózgu.
Dieta niskotłuszczowa
lub nawet beztłuszczowa może źle na niego wpływać. Bardzo ważnym
tłuszczem
dzięki, któremu nasz mózg się rozwija jest kwas
omega-3, który ma trzy
postacie: DHA, EPA, ALA.
DHA-magazynuje
się głównie w płacie czołowym mózgu,
odpowiada za czujność, uczenie się i myślenie oraz jasność umysłu.
EPA-działa
antyoksydacyjnie
(antyoksydanty-przeciwutleniacze: grupa związków chemicznych
odpowiadająca za
wstrzymywanie lub opóźnianie procesów utleniania).
ALA-chroni
komórki mózgu oraz uczestniczy w komunikacji
między
neuronami.
Kwasy
omega-3 działają przeciwzakrzepowo, obniżają ryzyko
chorób serca i udaru, czyli czynników,
które negatywnie wpływają na mózg.